dissabte, 19 de maig del 2012

PICant fort per la Biblioteca

A Caldes de Malavella hi ha un partit local ressentit per haver perdut les eleccions, però el més curiós és la insistència per edificar una biblioteca al Poble valorada en 2.100.000€.

En temps de crisi, amb una població activa a l’atur que suposa el 9% de la població total de Caldes, i amb les problemàtiques i reptes que té Caldes en aquest moment com dinamitzar la economia, atraure turisme, inversions, donar serveis com  ensenyament, llar d’infants, seguretat, neteja i ajuts a les persones en situació precària, segueixen insistint en el projecte de la Biblioteca.

Perquè tanta insistència? La PIC parla d’una subvenció de 1.018.000€ de la Generalitat, sense especificar el termini de cobrament, però encara caldria pagar 1.082.000€ addicionals, és a dir, uns 155€ per habitant de Caldes, comptant gent gran, nens i nadons, a més de les despeses que generaria l’equipament, manteniment i personal.

Cal la Biblioteca? Si anem de visita un dia qualsevol, trobem dues o tres persones pel matí. A les hores de màxima afluència, la majoria son nens sortits del col·legit que van a mirar comptes i jugar per Internet, i que amb el xivarri, impedeixen llegir en silenci i tranquilitat.

Que argumenta la PIC per justificar la Biblioteca? Si mirem el BIM ( Butlletí d’informació municipal de Caldes de Malavella ), parlen de cultura, cohesió, noves tecnologies i progrés. Potser no hagin trepitjat gaires biblioteques…

La Cultura no la aporta una Biblioteca, en tot cas és un suport que permet l’estudi i la recerca d’informació. Com lloc d’estudi és limitat donat que a Caldes no tenim centres d’estudis superiors, empreses tecnològiques ni universitats, per tant estem parlant, tal i com podem comprovar actualment, d’un punt de trobada pels nens, un lloc on estudiar per alumnes de batxillerat, i una manera de trobar lectures, DVDs i premsa per la gent adulta ociosa.

És curiós que parlin de cohesió, quan s’han quedat sols defenen aquest projecte. Les Biblioteques, en cap part del mon, han significat cohesió en cap mena de societat. En qualsevol cas, va ser el projecte estrella del seu programa polític en les eleccions, que cal recordar, van perdre.

Parlen de noves tecnologies, el que ja ratlla la ridiculesa, el desconeixement absolut del que representa aquest terme. El màxim exponent de noves tecnologies que provem és l’accés a internet, i en la majoria dels casos, en pobles com Caldes, s’utilitza per jocs ‘online’.

Per últim Progrés, no veig cap població del voltant on la biblioteca hagi suposat progrés. El curiós és com s’han oposat al desenvolupament del Poble, com ara anant en contra del projecte del nou supermercat, que suposa una inversió de 4 mil·lions d’euros, més de 50 llocs de treball directes, i la dinamització del comerç a Caldes, i en canvi consideren progrés la priorització d’una biblioteca amb diners públics, que serà una important càrrega financera i no solucionarà cap dels problemes actuals del Poble.

La Biblioteca és desitjable? Per suposat, però no més que tantes altres infraestructures pendents per millorar les urbanitzacions, transport, comerç i  emprenedors, ajuts socials, sanitat, seguretat, turisme, esports. Però la pregunta del milió és, en la situació actual, pagaria 300€ en impostos per una biblioteca nova?

2 comentaris:

  1. Deu n'ho do! Poca vista, poca vissió....i absolut desconeixement del que es la cultura....una eina de llibertat, cosa que no agrada massa als polítics. Si us plau, els ciutadans no en tenen la culpa, no els priveu més de serveis públics bàsics i esenccials (no ho dic jo, ho diu la Unesco...us sona?). Molt bé, aneu fent centres comercials...al final la gent no tindrà res que gastar-se.......menjar per avui, gana per demà.
    Gràcies, polítics.

    Jaume

    ResponElimina
  2. Jaume, a Caldes de Malavella ja disposem d’una biblioteca, per tant no es tracta de decidir si cal una biblioteca o no, sino de crear una nova biblioteca pressupostada en 2,1 mil•lions d’euros, que a més actualment no es disposen, i per tant hipotecar econòmicament al Consistori de Caldes de Malavella, és a dir, als seus habitants.

    A Caldes de Malavella, com a la resta del País, ha incrementat la població a l’atur, Caritas té més demanda que mai per cobrir serveis bàsics de gent necessitada. El repte del Poble és dinamitzar la economia i donar resposta a les necessitats de la gent que hi viu.

    Dels 7.000 habitants de té Caldes, quants tributen? I per tant, quan hauria de pagar cadascú d’ells per la nova Biblioteca? Estan disposats, i més amb la situació actual?

    ResponElimina